
ستاد احیاء امربهمعروف و نهی از منکر استان گلستان در پی تقسیمات جدید کشوری، با تشکیل نخستین جلسه شورای اعضاء استان در تاریخ یکم اردیبهشتماه سال هزار و سیصد و هفتاد و هشت با تفکیک آغاز بهکار نمود.
پس از بررسی دستورالعملهای ابلاغی مرکز در جلسات بعدی شورای اعضاء، نهایتا این شورا در جلسه مورخه بیست و سوم تیرماه هزار و سیصد و هفتاد و هشت خود با انتخاب اعضاء شورای معاونین، موجب شکلگیری رسمی ستاد احیاء امربهمعروف و نهی از منکر استان گلستان شدند.
شورای اعضاء، متشکل از مدیران برجسته استانی است و جلسات آن با ریاست، حضرت آیتالله نورمفیدی، نماینده محترم ولیفقیه در استان و امامجمعه گرگان و همچنین نماینده مردم گلستان در مجلس خبرگان رهبری، تشکیل میگردد.
شورای معاونین ستاد احیاء امربهمعروف و نهی از منکر استان گلستان نیزمتشکل از دبیر، رئیس دفتر ستاد (جانشین دبیر)، روابط عمومی و معاونین (معاون فرهنگی ، معاون تشکلهای مردمی ، معاون سازمانهای اجرایی ، معاون ادارات و کارخانجات و معاون اداری مالی ) و دفتر امور بانوان بوده که پس از تصویب قانون حمایت از آمرینبهمعروف و ناهیان از منکر در تاریخ دوم اردیبهشت سال هزار و سیصد و نود و چهار، دستخوش تغییراتی در عنوان بندی شده است. همچنین عنوان ستاد با حذف واژه «احیاء» به ستاد امربهمعروف و نهی از منکر تغییر یافت.
ستاد امربهمعروف و نهی از منکر مبتنی بر سیاستهای کلی شکلگیری انقلاب اسلامی و منویات و رویکردهای بنیانگذار کبیر نظام مقدس جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری تشکیل یافته است.
ستاد امربهمعروف و نهی از منکر برخلاف نهادهایی که مبتنی بر مصادیق معروف و منکر بنانهاده شدهاند (مانند ستاد اقامه نماز)، با مأموریت احیاء اصل امربهمعروف و نهی از منکر، شکلگرفته و فلسفه وجودی این ستاد احیاء اصل امربهمعروف و نهی از منکر است که دارای مصادیق فراوانی در جامعه، شریعت مقدس و قوانین جمهوری اسلامی میباشد.
با انتصاب مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای بهعنوان جانشین امام خمینی، ایشان طی سخنانی در محرم 1371 ش در جمع بسیجیان کشور مطالب مهمی دربارهی هدف از قیام امام حسین علیهالسلام که همانا امربهمعروف و نهی از منکر بود، بیان کرد. ایشان در قسمتی از سخنان خود بحث تهاجم فرهنگی، غارت فرهنگی و شبیخون فرهنگی را مطرح و بعدازآن، خواستار احیای دو فریضهی امربهمعروف و نهی از منکر در کشور شدند.
بعد از سخنرانی مقام معظم رهبری، جلسهای با حضور تعدادی از بزرگان کشور، ازجمله: آیتالله قرائتی، آیتالله جنتی، آیتالله رئیسی، حجت الاسلام زرگر، محمدی عراقی و ..در حضور مقام معظم رهبری تشکیل شد و ایشان طی حکمی دستور تشکیل ستاد احیای امربهمعروف و نهی از منکر را صادر و آیتالله جنتی را بهعنوان مسئول ایجاد تشکیلات امربهمعروف و نهی از منکر انتخاب نمود. مقام معظم رهبری طی سخنانی، افراد حاضر در جلسه را بهترین افراد برای احیای امربهمعروف و نهی از منکر خطاب میکند؛ متعاقب آن ستاد احیای امربهمعروف و نهی از منکر با ریاست آیتالله جنتی و دبیری آیتالله رئیسی تشکیل شد و بنا به دستور معظم له هفتهی اول ماه محرم را به نام هفته احیاء امربهمعروف و نهی از منکر نامگذاری کردند.
پس از تصویب قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر در دوم اردیبهشتماه سال 1394، واژه «احیاء» از عنوان سازمانی ستاد حذف شد. بهموجب مواد 19 و 20 اعضاء ستاد در سطوح کشور، استانی و شهرستانی بدین شرح مشخص شد:
1. یكی از ائمه جمعه موقت شهر تهران
2. وزیر كشور
3. وزیر اطلاعات
4. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
5. وزیر آموزشوپرورش
6. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
7. وزیر صنعت، معدن و تجارت
8. دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد كمیسیون فرهنگی و انتخاب مجلس بهعنوان ناظر
9. نماینده تامالاختیار رئیس قوه قضائیه
10. رئیس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران
11. رئیس سازمان تبلیغات اسلامی
12. فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
13. رئیس سازمان بسیج
14. دبیر ستاد ائمه جمعه
15. دو نفر مجتهد به انتخاب شورای عالی حوزههای علمیه
16. یك نفر مجتهده به انتخاب شورای عالی حوزههای علمیه خواهران
17. دبیر ستاد به انتخاب رئیس ستاد
وظایف ستاد امربهمعروف و نهی از منکر بهموجب ماده 16 قانون این شرح تعریفشده است:
1. تعیین سیاستها و خطمشیهای اساسی درزمینهی ترویج و اجرای امربهمعروف و نهی
از منكر و پیشنهاد آن به مبادی ذیربط.
2. تبادل اطلاعات و نظرات برای شكلگیری سیاستهای مربوط به امربهمعروف و نهی از منكر
3. آسیبشناسی و ریشهیابی علل ترك معروف و ارتكاب منكر
4. تعیین الگوهای رفتاری
5. زمینهسازی جهت مشاركت همهجانبه آحاد مردم و دستگاههای اداری و رسانههای عمومی در امور مربوط به فریضه امربهمعروف و نهی از منكر
6. رصد اقدامات انجامشده در اجرای این قانون و انعكاس آن به مراجع ذیربط
7. تدوین راهبردهای آموزشی برای سطوح مختلف جامعه
8. آموزش و پژوهش و تحقیق درزمینهی امربهمعروف و نهی از منكر و ترویج گسترش فرهنگ آن
9. شناسایی ظرفیتها و كمك به تشكیل جمعیتها و تشکلهای مردمی فعال
10. حمایت همهجانبه از اقدامات قانونی آمران به معروف و ناهیان از منكر
11. پیگیری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در ارتباط با تكالیف ستاد در خصوص راهكارهای اجرائی فرهنگ عفاف و حجاب
12. ارائه گزارش سالانه به مقام معظم رهبری و قوای سهگانه و مردم
پس از استعفای آیتالله جنتی از امامت جمعه تهران ؛ آیتالله صدیقی، از شهریورماه 1397؛ عهدهدار ریاست این ستاد شد. ستاد در این دوره با اتخاذ رویکردهای جدید؛ تغییراتی در ساختار تشکیلاتی خود ایجاد نمود. رویکردهای جدید ستاد:
1. بازتعریف و احیای نام و تبیین درست فریضتین الهی امربهمعروف و. نهی از منکر در حوزه اجتماعی با گفتمان سازی، فرهنگسازی (اثرگذاری اقامه امربهمعروف و نهی از منکر تا تبدیلشدن به رفتار اجتماعی و عدم بیتفاوتی و سکوت و تماشاچی بودن در حوزه مسئولیت اجتماعی)
2. رویکرد در حوزه مطالبه گری و اجتماعی (کاهش آسیب اجتماعی و افزایش اعتماد عمومی)
3. رویکرد رسانهای ستاد و استفاده از ظرفیت و قدرت رسانه برای تبیین درست گفتمان جدید
4. اولویت مهم تذکر مردم به مسئولان و مقامات و همچنین نهادینه شدن فرهنگ نظارت مردمی و عمومی
5. تخصصی شدن فعالیت گروههای طلایهداران امربهمعروف و نهی از منکر در حوزههای 12 گانه (گردشگری محیطزیست، اقتصاد مقاومتی و ...)
6. فعالسازی گروههای جهادی امربهمعروف و نهی از منکر در نهادینهسازی فرهنگ امربهمعروف و نهی از منکر
7. راهبری و نظارت عالیه بر روشهای اجرائی و عملیاتی:
أ. نظارت مردم بر کارکنان دولت و بخش خصوصی
ب. نظارت کارکنان بر یکدیگر
ج. نظارت مردم و کارکنان بر مسئولان و مقامات
8. حمایت و معاضدت قضایی آمران به معروف و ناهیان از منکر و معرفی وکیل از سوی ستاد جهت حمایتهای مذکور
ستاد کشور در ساختار جدید دارای 5 اداره کل مستقل ستادی (اداره کل حراست و گزینش، اداره کل ارزیابی و اثربخشی، اداره کل حقوقی و پارلمانی، اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل و اداره کل حوزه دبیر) و 3 دفتر (دفتر هماهنگی نیروهای مسلح، دفتر هماهنگی قوه قضائیه و دفتر کارگروههای تخصصی) شد. همچنین ستاد مرکز در حال حاضر دارای سه معاونت بوده که هریک دارای چندین اداره کل میباشند. در ساختار جدید، معاونت اجتماعی و مطالبه گری شامل 3 اداره کل میباشد که عبارتاند از: اداره کل مجموعههای مردمی، اداره کل مطالبه گری و اداره کل هماهنگی نهادها و استانها. هریک از این ادارات کل نیز شامل 2 یا 3 اداره میباشند. معاونت رسانه، فرهنگسازی و آموزش نیز شامل 3 اداره کل میباشد (اداره کل تولید محصولات هنری و رسانهای، اداره کل آموزش و توانمندسازی و اداره کل توزیع محصولات هنری و رسانهای) که هر یک از این ادارات دارای 3 اداره میباشند.
همچنین معاونت برنامهریزی و توسعه منابع دارای 3 اداره کل بوده که هریک از ادارات کل خود دارای چندین اداره میباشد. ادارات کل معاونت مذکور عبارتاند از: اداره کل امور مالی و ذیحسابی، اداره کل امور پشتیبانی و اداره کل طرح و برنامهوبودجه.
یکی دیگر از زیرمجموعههای ستاد مرکز، پژوهشکده میباشد که مقر این مرکز در شهر قم قرار دارد و مستقیماً زیر دبیر ستاد فعالیت مینماید.
ساختار استانی:
در ساختار استانی، بهتبع ساختار تشکیلاتی کشور، هیئت اندیشهورز ذیل نظر ریاست ستاد، دفتر دبیر، مدیریت روابط عمومی و دو دفتر هماهنگی قوه قضاییه و نیروهای مسلح به همراه سه معاونت ذیل نظر دبیر فعالیت دارند. معاونت اجتماعی و مطالبه گری، تلفیق معاونتهای «امربهمعروف مردم بر دولت و مردم» و «امربهمعروف دولت بر مردم» ساختار پیشین است و در پاسخ به رویکرد جدید اجتماعی و مطالبه گری ستاد تشکیل شده و در واقع، کلیه شوراهای امربهمعروف دو معاونت یادشده، زین پس ذیل این معاونت ادامه کار خواهند داشت. معاونت رسانه، فرهنگ و آموزش، نیز در پاسخ به رویکرد رسانهای مأموریتهای جدید را عهدهدار شده است. معاونت برنامهریزی و توسعه منابع دیگر معاونت ستاد در ساختار جدید خود است.


- گرگان، بلوار پنجم آذر، نبش آذر چهارم
- 8 - 15