امربهمعروف و نهی از منکر را با چه کلماتی توصیف میکنید؟
امربهمعروف را دعوت به خوبی ها و نیکی ها و نهی از منکر را بازداشتن از بدی ها و زشتی ها میدانم و به صورت کلی این فریضتین را محبت و دوست داشتن می نامم.
چند سال با ستاد همکاری میکنید و روند اقدامات ستاد طی این سالها را چطور ارزیابی میکنید؟
من از سال ۷۹ با ستاد احیاء همکاری داشتم و اواخر سال ۸۰ با حکم حضرت آیت ا… نورمفیدی بهعنوان رئیس دفتر ستاد احیاء استان منصوب گردیدم. همانطور از نام و شرح وظیفه ستاد احیاء مشخص است این ستاد بر مبنای کار فرهنگی و فرهنگسازی استوار گردیده و طی این مدت فرازوفرودهای مختلفی داشته که بعد از مدتها در سال ۹۴ قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر تصویب گردید که در این قانون برای حمایت از آمرین به معروف ستادی تحت عنوان ستاد امربهمعروف تشکیل میشود.
اگر بخواهید خود ستاد را امربهمعروف کنید؛ چه مواردی را میتوانید برایمان بربشمارید؟
تقریباً از اوایل حضورم در ستاد و در اکثراً جلسات ستاد احیاء حرفم این بود که بیاییم ستاد احیاء را احیاء کنیم به این معنی که ازلحاظ ساختاری و چارت تشکیلاتی نیاز به انسجام و قانونمند شدن این ستاد هستیم.
اگر بخواهید ستاد را نهی از منکر کنید چطور؟
ستاد بهخودیخود نمیتواند منکر باشد این عملکرد ماست که موجب میشود ستاد در اذهان عمومی منکر باشد در این راستا میتوان برخوردهای سلیقهای و عدم جدیت و پیگیری در کارها را از منکرات برشمرد.
در برخی از گزارشهای ستاد استان، نقاط ضعف و قوت برنامهها درج میشود. هدف از این کار چیست؟
اولاً باید به بگویم به گزارش آماری که منتج به نتیجه نشود اعتقادی ندارم عملکرد ما باید در جامعه مشاهده شود مثلاً میگوییم تعداد زیادی امربهمعروف و نهی از منکر کردهایم خب این چه نتیجهای در جامعه داشته آیا موجب افزایش معروفها و یا کاهش منکرات شده است یا خیر، نقاط ضعف و قوت هم از این باب در برنامههای درجشده که با بررسی بتوانیم اثربخشی برنامه در جامعه را موردتوجه قرار دهیم.
برنامه ستاد برای یک ماه چگونه است؟
بهطورمعمول در طول ماه یک جلسه شورای ستاد استان و دو جلسه شورای معاونین داریم همچنین در طول هفته از دو اداره کل و یک شهرستان بازدید دارم.
آیا ستاد استان برنامهریزی سالانه، ماهانه و هفتگی دارد؟ اگر پاسخ مثبت است، اساس این برنامهریزی چگونه است؟
اصل هدف ستاد این است که همه افراد جامعه امربهمعروف و ناهی از منکر باشند با همان تعریف و تعبیر صحیح آن بر اساس همین ما برنامههای سالانه و ماهانه و هفتگی داریم که اصل برنامههای بر محور فرهنگسازی و سازماندهی نیروها بنا گردیده.
مهمترین موضوعی که با پرداخت به آن؛ فرهنگ امربهمعروف و نهی از منکر، عمومیت پیدا خواهد کرد کدام است؟
به نظر من اول موضوعی که باید به آن پرداخت تبین و تبلیغ امربهمعروف و نهی از منکر است بهنوعی آگاهسازی افراد جامعه که اصل موضوع امربهمعروف و نهی از منکر چیست و باید به چه موضوعاتی بپردازد اگر جامعه ما درک درستی از امربهمعروف و نهی از منکر پیدا کند مطمئناً باعلاقه از این فریضه استقبال میکند.
چرا فعالیتهای ستاد بر همین موضوع متمرکز نمیشود؟
اتفاقاً محور فعالیتهای ستاد هم بر این موضوع متمرکزشده ما در شوراهای امربهمعروف و نهی از منکر اولین تأکیدمان در تبیین فریضه است چون اعتقادداریم تا شناخت کامل نباشد یا اقدامی صورت نمیگیرد و یا اگر هم بگیرد اقدام نادرست صورت میگیرد.
درباره امربهمعروف دو دیدگاه طرح میشود. دیدگاه نخست معتقد است کسی که آمر است باید خود عامل باشد؛ دیدگاه دوم چنین قیدی را برنمیتابد؛ شما کدام دیدگاه را باور دارید؟
آنچه مسلم است اینکه امربهمعروف باید خود عامل باشد جزء شروط اجرای امربهمعروف نیست یعنی لزومی ندارد که حتماً امربهمعروف خودش عامل باشد ولی ممکن است احتمال تأثیر را کمتر کند اما من بر این باور هستم اگر امربهمعروف با جمیع شرایط اجرا شود خصوصاً از روی خیرخواهی و دلسوزانه باشد حتی اگر خود امربهمعروف عامل نباشد تأثیر خواهد داشت مانند پدری که نتوانسته تحصیل داشته باشد به فرزندانش از روی خیرخواهی و دلسوزانه بگوید که فرزندانم درس بخوانید مطمئناً اثر خواهد داشت.
چگونه میشود فرزند را به فریضتین علاقهمند نمود؟
فرزندان در سنین پائین از پدر و مادر الگوبرداری میکنند اگر پدر و مادر به وظیفه خود در مقابل این فریضه عمل کنند حتماً فرزندان هم یاد خواهند گرفت همچنین لازم است در سنین بالاتر دلایل منطقی این موضوع برای فرزندان بیان شود تا از روی عقل اقدام نمایند.
آموزش امربهمعروف و نهی از منکر به کودکان و نوجوانان به عهده چه کسی است؟ خانواده یا مدرسه؟
خب مسلم است آموزهای اولیه به عهده خانواده است و اصل شکلگیری رفتاری فرزندان در خانه اتفاق میافتد ولی نمیتوان نقش آموزشوپرورش را نادیده گرفت و حتی دانشگاه به نظرم در تمام مقاطع زندگی نیاز به آموزش این فریضه زیبا و قشنگ احساس میشود.
بهترین امربهمعروفی که میتوان به محصلین داشت چیست؟
مطمئناً برای محصلین بهترین و اصلیترین معروف علمآموزی است.
بهترین امربهمعروف در حوزه اقتصاد؟
در حوزه اقتصاد اولین معروف کار و تلاش است خصوصاً کارهای تولیدی.
در حوزه فرهنگ چطور؟
من خود امربهمعروف را بهترین فرهنگ میدانم و وجود این فرهنگ برای جامعه یک اصل و نیاز ضروری است.
امربهمعروف چه نقشی در کاهش آسیبهای اجتماعی میتواند داشته باشد؟
برای اینکه جامعه از هر آسیبی مصون بماند باید همه مردم مشارکت کنند و حس مسئولیت داشته باشند یعنی همه نسبت به هم مسئولیت داشته باشند و به یکدیگر کمک کنند و بر کار هم نظارت نمایند و این یعنی همان امربهمعروف و نهی از منکر.
سازمانهای غیردولتی از دیدگاه ستاد استان از چه جایگاهی برخوردارند؟
اگر منظور شما از سازمانهای غیردولتی همان سازمانهای مردمنهاد است باید بگویم که ستاد برای همه اقشار جامعه برنامه دارد همانطور که قبلاً عرض کردم هدف ستاد این است که همه افراد جامعه امربهمعروف و ناهی از منکر بشوند بر همین اساس برای همه افراد جامعه برنامه داریم ازجمله سازمانهای مردمنهاد که به عقیده من مجموعه تأثیرگذار هستند و ما نباید از این فرصت غافل باشیم.
علت اینکه امربهمعروف را واجب فراموششده مینامند چیست؟
از آنجائی که در این زمان اکثر جامعه ما با این فریضه آشنا نیستند و به وظیفه خود در این خصوص عمل نمیکنند ازاینرو مقام معظم رهبری از این فریضه به واجب فراموششده یادکردهاند.
آیا این نامگذاری درست است؟
به نظرم هنوز هم این موضوع فراموششده است در بین جامعه ما حتی بین خواص جامعه این امر مهجور است.
ناگفتههای امربهمعروف از زبان جانشین دبیر ستاد استان کدام است؟
امربهمعروف و نهی از منکر یک ساختار برای داشتن جامعهای سالم دارم و نیاز به مشارکت و همکاری همه مردم و مسئولین دارد و اگر این فرهنگ بهعنوان یک رفتار اجتماعی تبدیل شود همه مشکلات حل خواهد شد بهعنوان یک عضو کوچک این جامعه از همه درخواست میکنم برای توسعه این فرهنگ تلاش کنند.
آخرین باری که کسی را امربهمعروف کردید، چه زمانی بوده؟ همینطور نهی از منکر و در چه موضوعی بوده؟
من سعی میکنم در هرجایی و هر نکتهای که ببینم تذکر بدم چه در قالب امربهمعروف و چه در قالب نهی از منکر آخرین امربهمعروف هم همین امروز صبح بود که فرزندم را برای نماز صبح بیدار کردم و دعوت کردم برای خواند نماز.
آخرین بار که دیگران شمارا امربهمعروف کردند؛ چه زمانی بود؟
اولاً بگویم شخص انتقادپذیری هستم و از همه بزرگواران میخواهم هر نکتهای که در من دیدند به من بگویند ولی در مورد سؤال شما امربهمعروف یادم نیست ولی نهی از منکر حدود چهار سال پیش بود من به دلیل اینکه همه لباسهای خود را شسته بودم بالباس آستینکوتاه به مسجد رفتم و در آنجا یک پیرمرد باصفا به من گفت ازت انتظار نداشتم و همین یک جمله باعث شد که دیگر این موضوع رو تکرار نکنم برای همین جهت تقدیر از آن بزرگوار یک قرآن نفیس به ایشان هدیه دادم.