وظایف معاونت فرهنگ، تحقیقات و آموزش در ستاد چیست؟
وظایف این معاونت بهخوبی در عنوان آن آمده. مصادیقی از این وظایف؛ پیگیری تشکیل کرسیهای آزاداندیشی دانشگاهها با موضوع فریضتین و جلسات پرسش و پاسخ با حضور دستگاه قضائی، نیروی انتظامی، بسیج است. همچنین برنامهریزی جهت تشکیل کارگروه آموزشی متمرکز در مرکز استان و شهرستانها بهمنظور ایجاد شوراهای امربهمعروف و نهی از منکر از طریق هماهنگی جهت بهکارگیری ظرفیتهای مراکز آموزشی دولتی و غیردولتی برای برگزاری کلاس و کارگاههای آموزشی از طریق معاونت ادارات و کارخانهها و درنهایت بررسی و ارائه شیوههای کارآمد آموزشی تذکر لسانی متناسب با نیاز مخاطبین.
طبق ماده ۱۰ قانون حمایت از آمرین و ناهیان، به نهادهایی مانند آموزشوپرورش صداوسیما، فرهنگ و ارشاد اسلامی و… تکلیف شده تا از طریق آموزش و اطلاعرسانی نسبت به افزایش سطح آگاهیهای عمومی در خصوص شرایط اقامه امربهمعروف و نهی از منکر اقدام کند. آیا تاکنون نشست مشترکی میان این دستگاهها باهدف ایجاد تعامل در این خصوص برگزارشده است؟
بله با توجه به رویکرد همافزایی و بهرهمندی از خرد جمعی حاکم در معاونت از آغاز فعالیت، تعامل و همکاری نزدیکی بین اعضاء با دعوت و حضور افراد صاحبنظر وجود داشته و این روند همچنان ادامه دارد.
یکی از مهمترین تکالیف ستاد از منظر قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر، مباحث ترویجی و آموزشی است. در راستای این مسائل چه اقداماتی در استان صورت پذیرفته است؟
در این مورد کارهای زیادی صورت گرفته که ازجمله آنها میتوان به تبیین هر چه بیشتر مقوله امربهمعروف و نهی از منکر بهعنوان فرایض الهی و ترغیب مردم به ادای این وظیفه در برنامههای صداوسیما و خبر و نیز از طریق مطبوعات و جراید نسبت به تهیه بسته فرهنگی در این خصوص اشاره نمود. همچنین با برگزاری دوره آموزشی تربیت مدرسین امربهمعروف و نهی از منکر، این آمادگی را داریم تا دورههای آموزشی طلایهداران امربهمعروف و نهی از منکر را برگزار کنیم.
آیا ستاد تاکنون برنامههای پژوهشی اجرا نموده است؟
بله تا جایی که بنده اطلاع دارم پژوهشهای نسبتاً خوبی در بین نهادهای عضو صورت گفته است ازجمله در مدیریت پژوهش صداوسیما پژوهشهایی با موضوعات بررسی و مطالعه گرایش جوانان به فرایض دینی و میزان علاقهمندی مخاطبان به برنامههای معنوی انجامشده که برآیند این پژوهشها در نحوه تولید برنامههای سازمان هم بسیار مؤثر واقعشده است؛ اما پژوهش یک فرآیند مستمر است که باید همیشه ادامه داشته باشد به همین دلیل ستاد از پایاننامههایی که مرتبط با مباحث فریضتین باشد؛ حمایت میکند.
مهمترین اقدامات ستاد در بند چهارم مده ۱۶ قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر که تعیین الگوهای رفتاری است به چه بوده است؟
تبیین و تشریح کارشناسی قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر چه از طریق برنامههای صداوسیمای مرکز و چه از طریق برگزاری نشستها و درس گروهیهایی که در سطح شهر از طریق سایر اعضاء ازجمله اداره کل فرهنگ و اسلامی و آموزشوپرورش صورت گرفته از مهمترین اقدامات ستاد در حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر همت که البته مضاف بر آن معرفی جوانان فعال و شاخص در ترویج فریضتین در صداوسیما نیز از دیگر اقدامات در این خصوص میباشد.
در هیات اندیشهورز استان هم نشستهایی تخصصی مبتنی بر علوم رفتارشناسی و روانشناسی برگزارشده. در سرفصلهای پیشنهادی ستاد این استان در بحث آموزش آمرین و ناهیان، تأکید ویژهای بر مباحث امروزیتر از قبیل زبان بدن، تکنیکهای اقناعی و همچنین فن بیان وجود داشته. امیدواریم رویکرد امروزیتر مبتنی بر تکنیکهای رفتاری در اجرای فریضتین توسط مردم اتخاذ گردد تا شاهد ارتقای اثربخشی این نیاز جامعه باشیم.
آیا ستاد از برنامههای پژوهشی یا آموزشی در راستای فرهنگ فریضتین حمایت خاصی دارد؟
بله اساساً حمایت از برنامههای پژوهشی از وظایف ستاد شمرده شده که دراینبین میتوان به تلاش جهت شناسایی مهمترین مصادیق معروف و منکر در اصناف، هیأتهای مذهبی و ادارات از طریق افکار سنجی و نیازسنجی و برگزاری نشستهای علمی، تخصصی با پژوهشگران و صاحبنظران علوم اجتماعی و روانشناسی … اشاره کرد. پیشتر هم عرض شد که ستاد از پایاننامههای علمی مربوط به امربهمعروف و نهی از منکر حمایت مادی و معنوی دارد.
برنامههای سیمای مرکز گلستان برای اشاعه فرهنگ امربهمعروف و نهی از منکر چیست؟
در یک نگاه کلی میشود اینطور گفت که حرکت صداوسیما حول چهار محور ابلاغی از طرف مقام معظم رهبری با عناوین دین، اخلاق، امید و آگاهی به صورتی تنظیمشده که خودآگاه و ناخودآگاه این مسیر منتهی به اشاعه فرهنگ امربهمعروف و نهی از منکر میشود.
در برخی از سریالها و فیلمهای سینمایی که در شبکههای مختلف صداوسیمای کشور پخش میشود به وضوح فرهنگ مصرفگرایی، رابطههای قبل از ازدواج و مواردی ازایندست تبلیغ میشود. به نظر شما برای مبارزه با این موضوعات و پیشگیری از بسیاری از آسیبهای اجتماعی چه راهکاری میتوان اندیشید؟
مسئله مصرفگرایی و مواردی که فرمودید بهصورت دفعی و یکباره در جامعه اتفاق نیفتاده و چه بسا صداوسیما هم متأثر از تغییرات اجتماعی جامعه و در همین بستر ایجادشده در شرایط انتقال پیام قرارگرفته …البته تلاش برای پرهیز ازدامن زدن به موارد اشارهشده در دستور کار برنامهسازان قرارگرفته که امیدواریم به نقطه امیدبخشی برسیم. باید تهیهکنندگان، کارگردانان و بهویژه فیلمنامه نویسان در این خصوص توجه بیشتری داشته باشند.
آیا برنامههای روتین با موضوع فریضتین در شبکه استانی تولید و پخش میشود؟
ببینید در بحث انتقال و تولید پیام به هر میزان که بتوانیم از پرداخت مستقیم و شعارگونه فاصله بگیریم ازنظر رسانهای موفقتر عمل کردهایم به همین جهت با عنایت به اینکه روح کلی برنامههای مذهبی و مناسبتی ما زمان بیشتری را به موضوع فریضتین اختصاص داده میتوان گفت که تلاشهای خوبی داشتهایم.
آخرین باری که خودتان امربهمعروف و نهی از منکر کردهاید چه زمانی و در چه موضوعی بوده است؟
یکی از مواردی که بدون اغراق باید بگویم همهروزه فکرم را مشغول کرده موضوع ازدواج و متأسفانه تاخیر جوانان به ازدواج هست. این موارد هم در سیاستگذاریهای برنامهسازی مرکز موردتوجه قرارگرفته و هم اینکه بنده شاید کمتر روزی باشد که دستکم در ارتباط با همکاران خودم این موضوع را به آنها متذکر نشوم.
آخرین باری که خود شما امربهمعروف و نهی از منکر شدهاید چه زمانی و برای چه موضوعی بود؟
بنده هرروز امربهمعروف و نهی از منکر از سوی همکاران میشوم با توجه به شرایط کاری حتی همه مردمی که با رسانه در ارتباط هستند با پیامها و نقدهایی که به ما دارند؛ ما را امربهمعروف و نهی از منکر قرار میکنند.
گستره امربهمعروف و نهی از منکر از دید شما و ستاد شامل چه موضوعاتی میشود؟
در پاسخ به این سؤال میتوان گفت که سبک زندگی اسلامی و ایرانی مورداشاره مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) گستره وسیعی از موضوعات مرتبط با امربهمعروف و نهی از منکر را شامل میشود که البته در حال حاضر تلاش ستاد روی شناسایی آسیبهای اجتماعی و به دنبال آن تحقق فریضتین امربهمعروف و نهی از منکر در همین زمینه متمرکزشده است.